Bertie Stam

Coaching & Therapie

Ik ben Bertie, moeder van twee geweldige dochters. Oma van de leukste kleinkinderen ooit en vriendin van een lieve man.

Net als ieder ander, heb ik een paar hoogte- en dieptepunten meegemaakt in mijn leven. Al die levenservaringen hebben er voor gezorgd wie ik nu ben.  In de loop der jaren heb ik geleerd dat, hoe uitzichtloos de situatie ook was, er altijd een lichtpunt aan de horizon is om naar toe te werken. Heb ik geleerd dat er altijd ontwikkeling is naar (nog meer) verbetering en acceptatie. 

Humor, relativeren, doorzetten en accepteren zijn karaktertrekken die bij mij passen.  Ik ben positief ingesteld en die kwaliteit heeft me mij vaak geholpen in situaties die minder fijn waren.

Mijn motto

Mijn motto is : Panta rhei. Dit is een uitspraak van de Griekse filosoof Heraclitus. Vrij vertaald betekent het:  

Alles  stroomt, niets blijft hetzelfde.

Volgens mij klopt het nog steeds wat Heraclitus filosofeerde. Niets duurt voort, behalve verandering. Want als je je vertwijfeld of wanhopig voelt, verandert ook je belevingswereld. Je zondert je af of je deelt je gedachten niet met de ander. Daarmee verandert jouw wereldbeeld en  daarmee verandert ook je situatie. 

Ook ik zat jaren geleden in een situatie waarin ik me ongelukkig voelde en ‘alles’ uitzichtloos leek. Ik dacht dat er nooit iets zou veranderen en was onzeker over de toekomst.  Maar door deze gedachten veranderde mijn leven juist wel!  Ik sloot me af van anderen mensen, wat zorgde voor nog meer eenzaamheidsgevoelens.  Er kwam toen een wijs persoon op mijn pad. Die liet me inzien dat, door mijn disfunctionele gedachten en gedrag te onderzoeken, er verandering ontstond op een positieve manier.  

Door deze positieve inzichten, pakte ik de kans om me verder te ontwikkelen. Dit heb ik o.a. gedaan door weer een studie op te pakken. Mijn  interesse in de psyche van de mens verder te uit te breiden.  De opleiding bij Psychodidact gaf me niet alleen deze mogelijkheid maar bleek ook de eerste stap te zijn voor een totaal nieuwe richting in mijn leven. Als therapeut werken is een van mijn mooiste keuzes die ik gemaakt heb.  En nee, ik sta nog steeds niet stil. De volgende stap is een aanvullende opleiding die ik kan gebruiken om jou te ondersteunen.