Hier sta ik voor

Vele onderzoeken hebben uitgewezen dat een therapie een grote kans van slagen heeft als er aan een aantal factoren wordt voldaan (o.a. wederzijds vertrouwen en geloof in de therapie).

Stel dat ik geloof in de kracht van Tasseografie (koffiedik kijken) en de client en ik hebben een goede vertrouwensband…  betekent dit dan dat de samenwerking een mooie oplossing is voor de problemen waar hij/zij tegenaan loopt???? Natuurlijk niet, want (bijna) geen mens gelooft in de kracht van koffieprut kijken.

Toen mijn kinderen jong waren, kon ik ze helpen bij  pijntjes. Kusje erop of pijn wegblazen deed soms wonderen. Ik vertelde dat moeders speciale krachten hebben om buikpijn te laten verdwijnen Dat ik de gave had om met handoplegging de pijn te bestrijden. Klopt dat: nee, natuurlijk niet. Omdat ik het met overtuiging bracht ( want hé, ik was de moeder !😉)  was er wel vertrouwen en geloof dat het werkte. Door mijn handeling verminderde de focus op de pijn en ontstond ruimte om door te vragen naar bijvoorbeeld stressgevoelens of voedingspatronen.

Tijdens mijn opleiding(en) en werkervaring is het opbouwen van een vertrouwensrelatie en empathie belangrijke vaardigheden om mee te werken. Daarnaast heb ik kennis gemaakt met diverse methoden en theorieën. Maar door de jaren heen ben ik er ook achter gekomen dat vele (nieuwe) therapieën en methoden meestal niets meer zijn dan oude wijn in een nieuwe zak. Of nog erger: dat elk wetenschappelijk bewijs van effectiviteit ontbreekt.

Maar wat is dan ‘de beste’ therapie? Eerst op een rij welke factoren nodig zijn om een therapie te doen slagen:

  • Het geloof in de behandeling
  • Vertrouwen in de therapeut
  • Emotioneel contact
  • Het gevoel gehoord te worden zonder (ver)oordeel
  • Een ‘rationele’ verklaring krijgen voor je problemen
  • Het opkomen van nieuwe ideeën of doelen

Dat betekent dat er vele psychologen/therapeuten/coaches en daarmee vele soorten therapieën zijn die je kunnen ondersteunen bij het vinden van een meer flexibel mentaal welzijn.

Zelf wil ik me onderscheiden door gebruik te maken van evidenced based therapie. Dat wil zeggen: een therapievorm waar uitgebreide onderzoeken naar zijn gedaan, getoetst door collega’s. Een therapie die wetenschappelijk wordt erkend en bekend staat als effectief voor langer termijn. Daarom maak ik gebruik van cognitieve gedragstherapie en in het bijzonder ACT (Acceptance & Commitment therapie) en Positieve psychologie.

Het is mijn taak (en dit begint al bij het kennismakingsgesprek) te zorgen dat deze zes factoren door jou worden ervaren.  In het kort komt het erop neer dat we samen op zoek gaan naar andere keuzes maken en gedragsdoelen. Dat je het leven gaat leiden wat je wilt om je psychologische flexibiliteit te vergroten. Er voor kan zorgen dat je een leven kan leiden volgens jouw waarden in de aanwezigheid van de obstakels die je dagelijks tegenkomt. 

Ik wil  jou de beste hulp/ondersteuning geven. Daar sta ik voor.